top of page
Historie
 

Het bestaan van vechtkunst (in het Engels aangeduid als ‘Martial Arts’) gaat duizenden jaren terug in de geschiedenis. De Chinese Keizer Huangdi, is in 2698 voor christus, begonnen is de vechtskunsten te standaardiseren.

Hij heeft een vorm van worstelen voor zijn troepen uitgevonden die Jiao Di heette. Later werd Jiao Di verder ontwikkeld en werden bewegingen zoals houdgrepen, stoten en afweren toegevoegd. Het werd zelfs een sport tijdens de Qin dynastie (ongeveer in 221 v.c.).

Er zijn veel legendes over het ontstaan van Win Chun Kung Fu. Volgens Wikipedia is de naam van Wing Chun afkomstig van haar eerste leerling Yim Wing Chun. Zij was een meisje uit een dorpje dat lastiggevallen werd door een man. Ze was weggevlucht uit angst voor hem. Grootmeester Ng Mui ving haar op en leerde haar alle kneepjes van het vak. Na verloop van tijd keerde ze terug naar haar dorp en bij de volgende ontmoeting versloeg ze de man.

In 495 na Christus werd begonnen met de bouw van de eerste Shaolin-tempel aan de voet van de berg Song in de provincie ‘Henan’.  Hier bedreven monniken Kung Fu voor de gezondheid en als zelfverdediging tijdens hun speurtocht naar verlichting. De originele tempel bestaat al lang niet meer. De tempel is ontelbare keren geplunderd, in brand gestoken en soms zelfs totaal vernietigd door verschillende krijgsheren en bandieten. Door de jaren heen zijn keer en keer opnieuw vele kostbare manuscripten en beeldhouwwerken verloren gegaan. De tempel is echter iedere keer weer opnieuw opgebouwd. Van sommige oudere gebouwen zijn tegenwoordig alleen nog wat ruïnes in de vorm van rijen stenen pilaren te zien. Tijdens de culturele revolutie(1966 – 1976) werden de Shaolin-monniken verboden en raakte de tempel in verval.


Na honderden jaren van ellende braken er rond 1980 betere tijden aan voor het Shaolin-klooster. Rond deze tijd was China aan het herstellen van de gevolgen van de culturele revolutie. Er werd geld vrijgemaakt om de Shaolin-tempel, een belangrijk onderdeel van het Chinese culturele erfgoed, volledig te restaureren en in ere te herstellen. De tempel kwam in de hierop volgende jaren weer tot bloei

 

De geschiedenis vertelt verder dat in 527 reisde de Boeddhistische monnik Bodhidharma naar de tempel. Hij trof de monniken in slechte gezondheid. Bodhidharma gaf de monniken een reeks oefeningen die kracht, vitaliteit en innerlijke energie ontwikkelde. Deze oefeningen worden beschouwd als het originele Shaolin Kung Fu.

Chinezen hechten grote waarde aan het beoefenen van Kung Fu, omdat het respect, geduld, ingetogenheid en moraal bij brengt aan diegenen die Kung Fu beoefenen. In China is Kung Fu vaak een onderdeel van het dagelijks leven. Daar is het de plaatselijke Kung Fu school die zorgt voor ontspanning en lichamelijke opvoeding.

Kung Fu werd in het verleden voornamelijk doorgegeven van Meester op leerling, niet door documentatie. Mede daardoor zijn er vele stromingen ontstaan in het Kung Fu.

 

Grootmeester Sergio heeft een aantal van deze stijlen samengevoegd en hierdoor IWKA Wing Tjun ontstaan. Om Kung Fu te leren kost moeite. Daarom heet iets ook ‘de moeite waard’. Trainen en niet opgeven zijn beiden een leerproces.  Het motto van IWKA Kung Fu is ‘Geef nooit op’ ! Uiteindelijk is een zwarte bander een witte bander die niet opgaf.
 

bottom of page